Hoe ik faalangst heb overwonnen en hoe ik dit als ervaringsdeskundige wil inzetten

Al zolang ik me kan herinneren had ik vanaf jongs af aan last van faalangst. Dit was zowel op sociaal gebied, maar ook met presteren op school of op het werk.
Ik ervaarde veel spanning in mijn lichaam (vooral veel buikpijn), kropte mijn emoties op en had weinig connectie met mijn lichaam en zat vooral veel in mijn hoofd (veel piekeren). Daarnaast als er een deadline aan kwam, werden mijn nachtmerries erger. 

Hoe ik me voelde

Diep van binnen voelde ik me niet goed genoeg en eenzaam, want ik hoorde er nooit echt bij en dacht dat er iets met me mis was en schaamde me vanwege mijn faalangst. Mijn gedachte was dat ik het nooit zo goed kon doen als anderen, waardoor ik in een vicieuze cirkel kwam, want mijn overtuiging was dat als ik dan maar niets zei, ik ook niets verkeerds kon zeggen. In die tijd werd ik helaas gepest vanwege dit rustige en stille gedrag. Dus weer een bevestiging, dat ik het niet goed deed en een reden om mezelf meer te gaan bekritiseren. Ook deed ik soms juist extreem mijn best, maar het was nooit goed genoeg om tevreden te zijn (het kan namelijk altijd nog beter), hierdoor kon ook mijn zelfvertrouwen niet groeien en was nooit trots op mezelf.

Hulp zoeken, want ik wilde van de faalangst af

Ik ben bij verschillende coaches/therapeuten geweest, want ik wilde zo graag van deze faalangst af omdat het mijn levensgeluk steeds meer in de weg ging zitten. Dit heeft mij veel inzichten gegeven en ervoor gezorgd dat ik nog meer mezelf ben gaan ontwikkelen. Door meer activiteiten te gaan doen die buiten mijn comfortzone lagen, van kleine stapjes naar iets durven zeggen in een groep, naar grote uitdagende activiteiten zoals abseilen van de Euromast. Dit gaf me een boost in mijn zelfvertrouwen, want ik kon en durfde dus veel meer dan ik van te voren had gedacht.

Ontbreken van lichaamsgerichte benadering bij deze hulp


Toch voelde het alsof er nog iets ontbrak, want mijn lichaam voelde nog niet veilig/vertrouwd aan en er bleef veel spanning in opgeslagen.
Pas toen ik in aanraking kwam met verschillende ervarings- en lichaamsgerichte methodieken via mijn vervolgopleidingen, merkte ik dat dit het ontbrekende aspect was. Zo ben ik na mijn opleiding toegepaste psychologie me verder gaan verdiepen tot psychosociaal therapeut gespecialiseerd in Acceptance Commitment Therapy (ACT), waarbij ik een mooi inzicht heb gekregen dat ik niet van mijn faalangst af hoef, maar het juist meer als kracht kan gaan inzetten. Zo kan mijn rustige uitstraling, zachtheid en inlevingsvermogen, juist anderen helpen om zich vertrouwd te voelen en open te kunnen zijn. Vervolgens bij de opleidingen van Tension & Trauma Releasing Exercises (TRE) en bokscoaching, ben ik steeds meer mijn lichaam gaan voelen en leren te ontspannen/stress los te laten. Wat een geweldige gouden combinatie is het om deze methodieken samen te kunnen ervaren en in te zetten.

Over mij

Mijn naam is Larissa van de Klundert en ik ben body & mind stresscoach. Mensen omschrijven mij als iemand die veel rust uitstraalt, oprecht geïnteresseerd is in de ander en waarbij de ander de ruimte krijgt om te vertellen wat je graag wil delen. Naast mijn zachtheid en inlevingsvermogen, ben ik er ook voor je om resultaat te bereiken en om je in je eigen kracht te leren staan.   

De drive om anderen mensen te kunnen helpen heb ik altijd al gehad en doordat ik alles zelf al heb kunnen ervaren, kan ik nog beter aansluiten op wat voor jou echt kan helpen. Daarnaast ben ik ervan overtuigd als ik het kan, dat iedereen dit vermogen heeft!

“Bij Larissa heb ik het gevoel dat ze me echt begrijpt en dat ze zich heel goed inleeft en meedenkt. Ze geeft goede adviezen en inzichten waar ik me echt in kan vinden. Ze heeft me daarnaast een aantal handige tools meegegeven waar ik mee vooruit kan in moeilijke tijden.” – Viona