TRE: Tension & Trauma Releasing Exercises

Leer weer rust, veiligheid en vertrouwen in je lichaam te ervaren. TRE helpt jou om stress en trauma’s los te laten via het natuurlijke ontladingsmechanisme van jouw lichaam.

Je leert in drie sessies om deze veilige methode ook zelf thuis toe te passen. Geschikt voor lichamelijke en mentale klachten.

Wat is TRE?

TRE is een veilige en natuurlijke manier om de spanning, stress en/of onverwerkte trauma’s die zich in jouw lichaam opgeslagen hebben te ontladen.

Door het doen van deze fysieke oefeningen wordt jouw natuurlijke ontladingsmechanisme getriggerd. Je lichaam kan gaan bewegen waardoor alle vastgehouden spanning losgelaten wordt.

Deze bewegingen kan je elk moment stoppen en het is hierdoor een veilige en laagdrempelige methode.

TRE zelf leren toepassen

We kijken welke oefeningen en intensiteit past bij jouw situatie. TRE is een zelfhulpmethode. Ik begeleid je in drie sessies, zodat je de oefeningen hierna ook zelfstandig effectief kan toepassen wanneer je de behoefte voelt.

Meer weten?

Deze animatievideo (5 min) toont hoe en waarom trillen als ontlading werkt. TRE is ontwikkeld door dr. David Berceli.

Bij welke klachten kan TRE helpen?

  • Minder stress en piekeren: Je leert ontspannen, krijgt een betere nachtrust en meer emotionele veerkracht. Hierdoor blijf je minder vastzitten in oude patronen. 
  • Het reduceren en verhelpen van angsten en fobieën.
  • Het verlichten van fysieke klachten: Pijnlijke spieren, zoals in de rug en nek, worden soepeler, en je spijsvertering en stoelgang kunnen verbeteren. Je voelt je energieker, ademt makkelijker en krijgt meer uithoudingsvermogen. 
  • Het verhelpen van burn-out verschijnselen.

Ruimte voor emoties

Helen zonder in het verleden te hoeven wroeten

Stress kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een te hoge werkdruk, persoonlijke problemen of vervelende gebeurtenissen uit het verleden. Je lichaam slaat deze stress op. Met TRE kan je deze stress ontladen, ook zonder coaching of praatsessies. 

We hoeven niet in het verleden te wroeten, want je lichaam heeft alles opgeslagen en weet wat er nodig is om de spanning te ontladen. Dat maakt deze methode zo bijzonder. Je leert op jouw lichaam te vertrouwen. Dit zorgt voor meer rust en zelfvertrouwen. 

Compleet op jou afgestemd

Heb je tijdens de sessies juist wél behoefte aan emotionele ondersteuning? Dan ben ik er voor je. Als coach met een achtergrond in de psychosociale therapie ben ik er om je te begeleiden.

We doen het samen.

Alles wordt persoonlijk afgestemd, zodat jij precies weet hoe jij TRE thuis effectief zelf kunt gaan inzetten. 

Ik heb zelf deze methode ook ervaren en ik ben bezig met de opleiding tot TRE Provider, zodat ik de expertise heb om je volledig te begeleiden. 

Bij mij mag je helemaal zijn zoals je bent. Ik vind het belangrijk dat jij je ontspannen en veilig voelt. We doen dit samen op jouw tempo. 

Hoe verloopt een TRE traject?

Het traject bestaat uit 3 sessies. In deze sessies gaan we aan de slag met de oefeningen en zal je ook opdrachten voor thuis meekrijgen zodat je de oefeningen straks ook zelfstandig thuis kunt uitoefenen.

Om TRE effectief toe te kunnen passen, is vertrouwen belangrijk. Daarom werk ik altijd eerst met een intakegesprek om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.

Mochten er meer sessies nodig zijn of wil je overstappen naar een uitgebreid traject met coaching en cupping massages? Dan is dit altijd mogelijk.

TRE voor bedrijven en medewerkers

TRE is ook goed inzetbaar voor bedrijven als laagdrempelige methode tegen stress. Actief met stress aan de slag gaan helpt medewerkers op hun best te (blijven) presenteren. TRE kan uitval voorkomen of ingezet worden bij burn-out en overspannenheid.

Ik kan trainingen voor groepen of op individueel niveau verzorgen. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden. Ben jij zelf werknemer? Veel bedrijven beschikken over een vitaliteitsbudget en zijn bereid om trajecten en sessies te vergoeden. 

Wat zijn de kosten?

TRE traject

Per sessie

  • Een losse sessie van 1 uur kost €95,- (inclusief BTW)
  • Een losse sessie van 2 uur kost €159,- (inclusief BTW)

Vrijblijvend kennismaken

Twijfel je of TRE iets voor jou is? Vind je het spannend of heb je nog vragen? TRE is een prachtige methode om gebruik te maken van het natuurlijke herstellende vermogen van jouw lichaam. Graag vertel ik je meer.

Veelgestelde vragen

Wanneer is TRE niet geschikt?

Er zijn geen contra-indicaties bekend voor het gebruik van TRE. Er zijn wel enkele indicaties (bijvoorbeeld epilepsie en psychoses) waarbij het belangrijk is begeleiding te krijgen van een daarin gespecialiseerde TRE-provider. Ik kan je dan naar de juiste TRE-provider doorverwijzen.

Kunnen de kosten vergoed worden?

Je kan aan je werkgever vragen of zij de kosten willen vergoeden. Sommige werkgevers hebben namelijk een vitaliteitsbudget.

Hoe lang duurt het voordat ik verbetering voel?

Dit is verschillend per persoon en hangt van verschillende factoren af, zoals hoe bewust je spanning in je lichaam kan voelen, hoe vast de spanning in je lichaam zit en hoe bereid je lichaam is om het los te laten.

Soms voelen mensen tijdens de eerste sessie al spanning uit het lichaam gaan. De meeste mensen hebben als ze ermee aan de slag gaan binnen een paar weken al profijt van. Na een aantal maanden ervaren de meeste mensen een structurele verbetering in het welbevinden. 

Hoe langer je TRE beoefent, hoe dieper het zal doorwerken.  

Moet ik de oefeningen hierna blijven doen?

Nee. De oefeningen helpen in het begin om de trillingen op gang te brengen. Hierna zijn de oefeningen steeds minder of niet meer nodig om het proces op gang te krijgen. Dan kan je de oefeningen af en toe nog een keer doen ter verdieping of ondersteuning. 

Wat voor kleding kan ik het beste dragen bij een TRE sessie?

Je kunt het beste losse, rekbare kleding aantrekken, zonder knopen of riem, zoals bijvoorbeeld een yoga-of sportbroek.

Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact met mij op. 

Wil jij een sessie boeken of meer weten over TRE?